Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Μακρακώμης

Γράφτηκε από
Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Μακρακώμης spanos

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φθιώτιδας Θανάσης Καρακάντζας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιευτικής Πολιτικής Κώστας Αποστολόπουλος και ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Κώστας Καραγιάννης, μαζί με τον Δήμαρχο Μακρακώμης Γιώργο Χαντζή βρέθηκαν σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, σε περιοχές και χωριά τα οποία επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν αυτοψία στον Άγ. Γεώργιο, τη Μεσσαία Κάψη, τη Μερκάδα και σε άλλα χωριά και περιοχές, όπου έχουν εκδηλωθεί φαινόμενα καθιζήσεων, αλλά και σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου υποχώρησε το υπέδαφος και καταστράφηκε το οδόστρωμα. Αρκετά είναι και τα σημεία του οδικού δικτύου, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τις καταπτώσεις χωμάτων κλπ.

Με εντολή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού συνεχίζονται εντατικά οι εργασίες αποκατάστασης, όπως και οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε παρόχθιες εκτάσεις των ποταμών Ίναχος και Σπερχειός, ώστε να μην εκδηλωθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε κατοικίες, καλλιέργειες κλπ. Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες αποζημιώσεων, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία.

Ακολούθησε σύσκεψη στο Συνεδριακό Κέντρο της Σπερχειάδας, παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Ηλία Κυρμανίδη, της Κατερίνας Καλαντζή, η οποία έχει αναλάβει Αντιπεριφερειάρχης για θέματα Ορεινής – Δασικής πολιτικής και Κτηνοτροφίας και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ηλία Σανίδα, όπου υπήρξε ενημέρωση για την πορεία:

  • Έργων που ολοκληρώθηκαν ή είναι υπό κατασκευή, όπως η κατασκευή γέφυρας στον Ίναχο, προϋπολογισμού 2.000.000€ και η αποκατάσταση ζημιών της γέφυρας Βίστριζας, προϋπολογισμού 600.000€.
  • Έργων που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια και υλοποιούνται από τον Δήμο Μακρακώμης, όπως η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου Δ.Κ. Μακρακώμης, προϋπολογισμού 1.000.000€.
  • Έργων που οδεύουν προς δημοπράτηση, όπως είναι η κατασκευή πεζοδρομίων στην Ε.Ο. Σπερχειάδας – Μεσοποταμιάς, προϋπολογισμού 500.000€ και η κατασκευή πολυχώρου στην Τ.Κ. Αργυρίων, προϋπολογισμού 225.000€.

Σε εξέλιξη είναι και το έργο: «Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας», προϋπολογισμού 38.000.000€, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Καταγράφηκαν επίσης οι επισημάνσεις και οι προτάσεις προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, οι οποίοι συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Περιφέρεια και Δήμος βρεθήκαμε σήμερα στη Δυτική Φθιώτιδα για να επιβλέψουμε τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες, προκειμένου να ανακόψουμε την ορμητική ροή των ποταμών και να αποτρέψουμε νέες ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες.

»Βρεθήκαμε σε πολλά πεδινά και ορεινά σημεία, όπου σημειώθηκαν καταστροφές, αλλά και στο συνεδριακό κέντρο της Σπερχειάδας, για να ακούσουμε τους τοπικούς φορείς και κυρίως τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων. Καταγράψαμε την αγωνία τους για τον δημογραφικό κίνδυνο των όμορφων χωριών της δυτικής Φθιώτιδας και απαντούμε με έργα. Στην ευρύτερη περιοχή εκτελούμε και δρομολογούμε έργα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το αρδευτικό Βίστριζας. Δεν σταματούμε εδώ, αλλά επιμένουμε στα μικρά και μεγάλα έργα που έχει ανάγκη η περιοχή».

Ο Δήμαρχος Μακρακώμης Γιώργος Χαντζής δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, παρά τις δύσκολες συνθήκες. Είδαμε από νωρίς το πρωί, μαζί με τον Περιφερειάρχη, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις έντονες βροχοπτώσεις. Συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου, θα καταγράψουν ακριβώς τι ζημιές έχουν προκληθεί.»Στο δεύτερο σκέλος της επίσκεψης, βρεθήκαμε στο συνεδριακό κέντρο “Αθανάσιος και Μαίρη Ακρίδα” της Σπερχειάδας, όπου ενημερωθήκαμε για τα έργα τα οποία σχεδιάζει η Περιφέρεια για εμάς, αλλά ενημερώσαμε και για τα έργα που σχεδιάζουμε εμείς. Ήταν πολύ παραγωγική η συζήτηση και υιοθετήθηκαν πολλές προτάσεις μας, που ελπίζουμε ότι σύντομα θα υλοποιηθούν».

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *