Αρκαδία: Ανακοίνωση για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης στις τομάτες

Γράφτηκε από
Αρκαδία: Ανακοίνωση για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης στις τομάτες                                 950x713

Σχετικά με την πρώτη διαπίστωση του ιού της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας στην Αρκαδία ενημερώνει τους παραγωγούς, με σχετική ανακοίνωσή της, η ΔΑΟΚ (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) της Π.Ε. Αρκαδίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

“Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αρκαδίας ενημερώνει τους παραγωγούς ότι διαπιστώθηκε για πρώτη φορά ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών της τομάτας (ToBRFV) στο νομό μας. Συγκεκριμένα, ο ιός διαπιστώθηκε σε κτήμα υπαίθριας τομάτας, ποικιλίας Troy, σε έκταση 10 στρεμμάτων, στην Κοινότητα Λεβιδίου.

Ο ιός προσβάλλει τα φυτά τομάτας και πιπεριάς. Μεταδίδεται κυρίως μηχανικά με την επαφή μεταξύ των φυτών, με τις καλλιεργητικές φροντίδες (δέσιμο, ξεβλάστημα, συλλογή, κλπ.) που εκτελούν οι εργαζόμενοι και με μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό (φυτά ή σπόροι). Μεταφέρεται με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένο φυτό, με τα ρούχα που έχουν μολυνθεί, με τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν σε μολυσμένα φυτά και με τα επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά τελάρα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μεταφορά μολυσμένων καρπών.

Σημαντική εστία μόλυνσης αποτελεί και το έδαφος, στο οποίο εάν παραμείνουν μολυσμένα φυτικά υπολείμματα, τότε μπορεί να διατηρηθεί μολυσμένο για τουλάχιστον 6 μήνες.

Στα θερμοκήπια ο ιός παραμένει στις επιφάνειες των διαφόρων κατασκευών και από εκεί μεταφέρεται με διάφορους τρόπους στα φυτά. Στις υδροπονικές καλλιέργειες ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σύστημα του κυκλοφορούντος νερού και να μεταδοθεί περαιτέρω μέσω αυτού. Επικονιαστές μπορούν να μεταφέρουν μολυσμένη γύρη από φυτό σε φυτό.

Ζιζάνια όπως ο στύφνος, η ντάτουλα, το χηνοπόδιο και καλλωπιστικά φυτά όπως η πετούνια είναι επίσης σημεία που διατηρείται ο ιός.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *