Αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό ποταμό

Γράφτηκε από
Αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό ποταμό Αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό ποταμό                                     950x407

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στον Πηνειό ποταμό, στην Π.Ε. Τρικάλων, συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο την  προστασία οικισμών, παραγωγικών εγκαταστάσεων και δημόσιων υποδομών από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι παρεμβάσεις  εντοπίζονται  κυρίως στο τμήμα του Πηνειού ποταμού από την γέφυρα στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας Ε65 στην περιοχή του Λόγγου δήμου Τρικκαίων έως την γέφυρα στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας (γέφυρα Κουτσόχερου) και σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει ανάγκη.

 Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί:                                                               

Στην περιοχή της γέφυρας Διάβας:

-εργασίες καθαρισμού της κοίτης κατάντι της γέφυρας Διάβας σε μήκος 800 μ. περίπου

-κατασκευή αναχωμάτων σε μήκος 800 μ. περίπου με επένδυση από συρματοκιβώτια σε τμήματα των αναχωμάτων, στο δεξιό ανάχωμα για μήκος 300 μ. περίπου και στο αριστερό για μήκος 150 μ. περίπου.

-επισκευή αναχώματος και επένδυση με συρματοκιβώτια του δεξιού αναχώματος για μήκος 350 μ. περίπου ανάντι της γέφυρας σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από αυτήν.

Στην περιοχή της τοξωτής γέφυρας Σαρακίνας μέχρι την κατάντι γέφυρα του Πηνειού ποταμού επί της οδού Σαρακίνας-Διάβας:

-εργασίες καθαρισμού της κοίτης στο τμήμα 1000 μ. περίπου ανάντι της τοξωτής γέφυρας Σαρακίνας μέχρι την γέφυρα του Πηνειού ποταμού επί της οδού Σαρακίνας-Διάβας, καθώς και 1000 μ. κατάντι της γέφυρας αυτής,

-προστασία των θεμελίων με συρματοκιβώτια των δύο γεφυρών

-καθαρισμός της κοίτης ανάντι της γέφυρας επί της Εθνικής οδού Τρικάλων-Άρτας στην θέση «Καραβόπορος» και κατάντι της μεταλλικής γέφυρας σε συνολικό μήκος 500 μ. περίπου.

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη και τις τεχνικές μας υπηρεσίες,  συνεχίζουμε τα αντιπλημμυρικά έργα στον Πηνειό, καθαρίζουμε την κοίτη του ποταμού, υψώνουμε και ενισχύουμε τα αναχώματα και ταυτόχρονα στερεώνουμε τις γέφυρες που διασχίζουν το ποτάμι, συνδέοντας με ασφάλεια τις ανθρώπινες κοινότητες» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Στον Πηνειό ποταμό η Περιφέρεια Θεσσαλίας επένδυσε και επενδύει περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ. Το μήκος του ποταμού είναι μεγάλο, οι ανάγκες είναι μεγάλες και χρειαζόμαστε πρόσθετους πόρους χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε όλες τις παρεμβάσεις που χρειάζεται η περιοχή αλλά και που απαιτεί η εποχή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πλέον είναι συχνά, απρόβλεπτα, εκδηλώνονται εκτός εποχής, χαρακτηρίζονται από μικρή διάρκεια αλλά σφοδρή ένταση και προκαλούν μεγάλες ζημιές. Για αυτό χρειάζεται τα έργα να συγχρονιστούν και να αλλάξουν οι τεχνικές προδιαγραφές τους ώστε να μπορούν να αντέχουν στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων. Με σύμμαχο τη φύση συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε έργα για την προστασία της φύσης, του δομημένου περιβάλλοντος και των ανθρώπων» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.  

Συνολικά, με την ολοκλήρωση του έργου επιτυγχάνεται:

ο καθαρισμός της κοίτης του Πηνειού ποταμού από μεταφερθέντα υλικά και επιχώσεις, η αποκατάσταση αναχωμάτων, η επισκευή καταστραφείσας επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους, η κατασκευή  επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους όπου κριθεί απαραίτητο, η κατασκευή αντιπλημμυρικών προβόλων και κοιτοστρώσεων με συρματοκιβώτια καθώς και η προστασία θεμελίων γεφυρών.

Κατηγορίες άρθρου:
Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *