Αντιμετώπιση καιρικού φαινομένου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Γράφτηκε από
Αντιμετώπιση καιρικού φαινομένου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Αντιμετώπιση καιρικού φαινομένου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας                                                              950x485

Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντιμετώπισεαποτελεσματικά το καιρικό φαινόμενο που έπληξε από τα ξημερώματα της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2023 τις περιοχές της Ανατολικής Λοκρίδας, της Βόρειο-Κεντρικής Εύβοιας και της Επαρχίας Θηβών και έπειτα την Επαρχία Λιβαδειάς, τα ορεινά της Φωκίδας και την κεντρική Φθιώτιδα. Αναμενόμενες για την εποχή είναι οι χιονοπτώσεις στην Π.Ε. Ευρυτανίας, όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα λόγω παγετού.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός έθεσε σε επιφυλακή τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, ενώ προκάλεσε τηλεδιάσκεψη με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες τη Δευτέρα 6 του μηνός για τον καλύτερο συντονισμό όλων των εμπλεκομένων (ΕΛ.ΑΣ, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, εθελοντές κλπ.).

Συμμετείχε ο Περιφερειακός Συντονιστής Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνος Καραμπέτσος, όπως και ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Πολύζος Ζώης. Διαπιστώθηκε η διαθεσιμότητα άνω των 350 μηχανημάτων, ενώ λειτούργησαν 43 σταθμοί άλατος. Συνολικά, αναπτύχθηκαν περισσότερα από 250 μηχανήματα, μεαποτέλεσμα να παραμείνει λειτουργικό το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, με ελάχιστες εξαιρέσεις και για περιορισμένο χρονικόδιάστημα.

Έντονο ήταν το πρόβλημα στο δρόμο Ψαχνά-Προκόπι της Π.Ε. Εύβοιας, λόγω της πτώσης δένδρων στο οδόστρωμα. Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής υπηρεσίας για την κοπή και την απομάκρυνση των κορμών. Προληπτικά απαγορεύθηκε η κυκλοφορία, ενώ υπήρξε μέριμνα για να μην αποκοπεί ο νομός και οι αναγκαίες μετακινήσεις γίνονταν συνοδεία εκχιονιστικών μηχανημάτων και οχημάτων της Πολιτικής Προστασίας.

Παρά την ένταση του καιρικού φαινομένου, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανταποκρίθηκε επίσης σε όλα τα αιτήματα δήμων για τον αποχιονισμό δημοτικών δρόμων. Περισσότερα από 60 μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό αυτό, αλλά και για την υποστήριξη συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, που επιχειρούσαν σε ορεινές δυσπρόσιτες περιοχές για την αποκατάσταση βλαβών του δικτύου ρευματοδότησης.

Πέραν των εκχιονισμών:

 • Καθημερινή ήταν ή επικοινωνία των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών, με τους δήμους κάθε Περιφερειακής Ενότητας, ώστε η λειτουργία ή μη των σχολείων να ανακοινώνεται εγκαίρως για λόγους οικογενειακού προγραμματισμού.
 • Ειδική μέριμνα υπήρξε για συμπολίτες μας με ιατρικά προβλήματα. Αναπτύχθηκε μηχανισμός προσωρινής φιλοξενίας, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά και διαμονή σε ξενοδοχειακή μονάδα νεφροπαθούς, αλλά και ασθενούς που χρήζει μηχανικής υποστήριξης

«Δουλέψαμε για έξι συνεχόμενες ημέρες σε όλες μας τις Περιφερειακές ενότητες και αντιμετωπίσαμε με αποτελεσματικότητα ένα εντονότατο καιρικό φαινόμενο, χάρη στον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας που συνεχώς βελτιώνεται και αποδίδει» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε:

«Οφείλω -και νομίζω οφείλουμε- ένα μπράβο και ένα ευχαριστώ στους εκατοντάδες ακούραστους χειριστές των εκχιονιστικών, αλλά και την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τοΛιμενικό. Ακόμη, στους υπηρεσιακούς μας συνεργάτες, αλλά και στους εθελοντές, που εργάστηκαν και εργάζονται ακατάπαυστα για να είμαστε όλοι ασφαλείς.

»Χάρη σε όλους αυτούς, καταφέραμε να κρατήσουμε λειτουργικό το Εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς μας, με σημειακές εξαιρέσεις. Όπου υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας, εξυπηρετούσαμε τις αναγκαίες μετακινήσεις, συνοδεύοντας τα ΙΧ με εκχιονιστικά μηχανήματα και με οχήματα της Πολιτικής Προστασίας. Φροντίζαμε παράλληλα για τη μεταφορά και τη φιλοξενία ασθενών, ενώ υποστηρίξαμε και τους δήμους που ζήτησαν συνδρομή και τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

»Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε άμεσα και παντού για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Ωστόσο θα πρέπει εξίσου να προσεχθεί και το προληπτικό κλάδεμα δένδρων κατά μήκος του δικτύου ρευματοδότησης».

Κατηγορίες άρθρου:
Περιβάλλον · Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *