Αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις αμιγώς κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου

Γράφτηκε από
Αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις αμιγώς κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου parko2 950x633

Δεν ξέρω πόσο ευχαριστημένοι μπορεί να είμαστε με το ποσοστό αστικού πρασίνου ανά κάτοικο στη Λαμία. Ένας καλός υπολογισμός θα ήταν χρήσιμο στοιχείο για τη βελτίωση της κατάστασης τα επόμενα χρόνια. Η γνώμη μου πάντως είναι ότι το ποσοστό είναι χαμηλό και ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια -το λέω και το ξαναλέω- και συστηματική εφαρμογή ενός προγράμματος για μια καθολική ανασυγκρότηση του τομέα. Οι άξονες, στους οποίους μπορεί να κινηθεί αυτό το πρόγραμμα, μπορεί και πρέπει να είναι σε τρία επίπεδα:

– Στον εμπλουτισμό των υφιστάμενων χώρων πρασίνου, όπου αυτό είναι εφικτό.

– Στην καταγραφή, μελέτη και διαμόρφωση όλων των απαλλοτριωμένων χώρων πρασίνου, που προβλέπει το σχέδιο πόλης, σε συνεργασία με την Πολεοδομία. Είναι ένας τρόπος για τη δημιουργία μικρών πάρκων παντού.

– Στην εγκατάσταση πρασίνου σε σημαντικούς χώρους, όπως μπορεί να είναι τα δύο στρατόπεδα, ο Ξηριάς, το Ισαδάκι κ.α. 

Με ένα τέτοιο πρόγραμμα μπορούμε να προσδοκούμε μια σημαντική αύξηση του ποσοστού του αστικού πρασίνου, σε συνεργασία με τους δημότες, αλλά και με τη βοήθεια ακόμα και πανεπιστημίων ή και άλλων επιστημονικών φορέων.

Αναφορικά δε με τις ώριμες απαλλοτριώσεις αμιγώς κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, που προβλέπονται στο Ρυμοτομικό Σχέδιο της πόλης, μπορεί να αξιοποιηθούν τα Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου. Όπως μας ενημερώνει με έγγραφό του το ίδιο το Ταμείο, είναι σε εξέλιξη δύο τέτοια Προγράμματα, το ένα με τίτλο «Απόκτηση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις 2018» και το άλλο με τίτλο «Απόκτηση ελεύθερων Κοινόχρηστων Χώρων στις πόλεις 2019» με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 30ή Δεκεμβρίου 2022.

Οι ευκαιρίες για απόκτηση οικοπέδων, που παραμένουν αδόμητα, δεν θα είναι στο διηνεκές. Ο Δήμος της Λαμίας πρέπει να δει με απόλυτη προτεραιότητα την αγορά τέτοιων εκτάσεων. Χρήματα για τα έργα μπορεί να βρεθούν από τα διαχρονικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από επόμενα χρηματοδοτικά μέσα. Χρήματα δικά μας όμως για απόκτηση των χώρων, χρήματα ζεστά στα ταμεία του Δήμου, δεν βρίσκονται συχνά.

Λαμία, Μάρτης 2022

Στέφανος Σταμέλλος

http://www.e-ecology.gr

https://www.facebook.com/stefanos.stamellos/
Ετικέτες άρθρου:
·
Κατηγορίες άρθρου:
Χρονογράφημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *