Ανακοίνωση Γ. Οικονόμου για το βούλευμα της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου

Γράφτηκε από
Ανακοίνωση Γ. Οικονόμου για το βούλευμα της παραπομπής του κ. Παπαγγελόπουλου

Ο κ. Παπαγγελόπουλος, o στενότατος συνεργάτης του κ. Τσίπρα, είναι ο άνθρωπος στον οποίο o κ. Τσίπρας είχε αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αρμοδιότητα τα θέματα διαφάνειας. Ο κ. Παπαγγελόπουλος παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος, για κατάχρηση εξουσίας, για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων, μεταξύ των οποίων και η Νovartis.

Η εξέλιξη αυτή θέτει ενώπιον όλων ένα βαθύ πολιτικό ζήτημα και οριοθετεί το τεκτονικό ρήγμα που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε επίπεδο αρχών, όσο και στο επίπεδο άσκησης της εξουσίας. Αυτό έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρο μετά τις τοποθετήσεις του κ. Τσίπρα το Σάββατο. Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θεώρησε σωστό, μετά μάλιστα την παραπομπή και δεύτερου στενού του συνεργάτη σε Ειδικό Δικαστήριο για τα πολιτικά τους πεπραγμένα ως μέλη των Κυβερνήσεών του, να επαίρεται αλαζονικά και να απειλεί τον Πρωθυπουργό και την σημερινή Κυβέρνηση, με εκφράσεις «Εμείς θα σας πάμε μέχρι τέλους, κ. Μητσοτάκη». Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να ανατρέψει την πραγματικότητα. Το γεγονός δηλαδή, ότι δύο στενοί του συνεργάτες, δύο εξ απορρήτων σύμβουλοί του έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Ο κ Τσίπρας είτε έχει μπερδευτεί, είτε ασκεί ωμή προπαγάνδα, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν προτείνεται για κάποιου είδους βραβείο. Παραπέμπεται για τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος, για κατάχρηση εξουσίας, για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων, ανάμεσα στις οποίες και η Νovartis. Ό,τι και να λέει ο κ. Τσίπρας, οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να μετατραπούν σε κατήγορους.

Ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του έχουν διακηρύξει δημόσια ότι βασικός τους στόχος ήταν και είναι ο πλήρης έλεγχος όλων αυτών που αποκαλεί «αρμοί της εξουσίας». Όπως αποκαλύπτεται περίτρανα από την παραπομπή και του κ. Παππά και του κ. Παπαγγελόπουλου δεν έμειναν μόνο στη θεωρία. Όσο κυβέρνησαν, το προσπάθησαν να χειραγωγήσουν και να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη: Με αφόρητες πιέσεις, με μεθοδεύσεις, με θεσμικές εκτροπές. Γιατί η Δικαιοσύνη ήταν ένα από τα βασικά αναχώματα, που τελικά τους εμπόδισαν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κράτος-παρία, εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Ένα Κράτος τριτοκοσμικό και χρεοκοπημένο, στο οποίο θα έβρισκαν την ευκαιρία να επιβάλλουν ένα απόλυτα αυταρχικό καθεστώς, αντίστοιχο των πάλαι ποτέ του υπαρκτού σοσιαλισμού ή των καθεστώτων νοτιοαμερικανικού τύπου.

Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που έχει τεράστια παράδοση σεβασμού των θεσμών και του Πολιτεύματος. Μην ξεχνάμε ότι οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτές που έχτισαν τη Δημοκρατία μας μετά τη Μεταπολίτευση και την ενέταξαν πλήρως στη χορεία των φιλελεύθερων και δημοκρατικών κρατών του πλανήτη. Σεβόμαστε και διασφαλίζουμε πλήρως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και έχουμε υπηρετήσει, ακόμα και με βαρύ τίμημα, την προσήλωσή μας στη Δημοκρατία και το φιλελευθερισμό.

Κανένα μέλος της δικής μας Κυβέρνησης δεν προσπάθησε ποτέ να καθοδηγήσει τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, δεν κατασκεύασε στοιχεία σε αγαστή συνεργασία με σκοτεινές φυσιογνωμίες, δεν εκβίασε και δεν απείλησε όσους λειτουργούν με βάση τη συνείδηση και το καθήκον τους. Το ότι σεβόμαστε απόλυτα τη Δικαιοσύνη και δεν παρεμβαίνουμε επ’ ουδενί τρόπω στο έργο της αποδεικνύεται περίτρανα από το ότι στο πλαίσιο άσκησης της Δικαιοσύνης ανατράπηκε κατά ένα μέρος η αρχική εισαγγελική πρόταση. Κάτι τέτοιο σίγουρα δεν θα το άφηναν να συμβεί όσοι μιλούν για έλεγχο των «αρμών της εξουσίας». Συνεπώς, μας χωρίζει αγεφύρωτη άβυσσος με την πολιτική κουλτούρα, τις αξίες, τις πολιτικές πρακτικές και την ιδεολογία του κ. Τσίπρα και των συνοδοιπόρων του.

Όσον αφορά στις πρώτες ανακοινώσεις μου της Παρασκευής αυτές περιείχαν αποκλειστικά πολιτικά σχόλια επί των διαθέσιμων, έως εκείνη τη στιγμή, πληροφοριών σχετικά με την παραπομπή σε Ειδικό Δικαστήριο του κ. Παπαγγελόπουλου. Η πρώτη μου δήλωση, στο αποκλειστικά τυπικό σκέλος του κατηγορητηρίου για τα 10 πολιτικά πρόσωπα της υπόθεσης Novartis, δεν ήταν ακριβής. Αυτό, όμως, δεν αίρει το πολιτικό ζήτημα, αλλά και το ουσιαστικό, αφού ο κ. Παπαγγελόπουλος ανάμεσα στα άλλα κατηγορείται και για ωμή και ανοίκεια παρέμβαση και στην Aντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κυρία Ράικου, την οποία φέρεται να πίεζε να διαβιβάσει το φάκελο της Novartis στη Βουλή προς ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, παρότι δεν υπήρχαν στοιχεία σε βάρος πολιτικών προσώπων. Μάλιστα, φέρεται να της ζήτησε να κατασκευάσει στοιχεία και, όταν η κυρία Ράικου το αρνήθηκε, την απείλησε και στη συνέχεια διοχέτευσε σε εφημερίδες ανυπόστατες αναφορές, που έπλητταν βάναυσα το κύρος της, εντείνοντας τον εκβιασμό προς αυτήν.

Οι τοποθετήσεις μου την Παρασκευή, ως Κυβερνητικού Εκπροσώπου, εστιάστηκαν αποκλειστικά στο ζήτημα της πολιτικής χειραγώγησης της ελληνικής Δικαιοσύνης την εποχή της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προέβην ούτε σε προσωπικές, ούτε σε δικαστικής αρμοδιότητας κρίσεις. Είναι προφανές ότι το ζήτημα των κυβερνητικών παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη είναι βαθιά πολιτικό και θεσμικό, γιατί αγγίζει το σκληρό πυρήνα του Πολιτεύματος και του Κράτους Δικαίου. Οι υπόλοιπες πτυχές είναι έργο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα διερευνήσει λεπτομερώς, όλη την υπόθεση, όλες τις αποχρώσεις των υποθέσεων, ώστε να φανεί στο τέλος ποιες ακριβώς είναι αυτές και ως που φτάνουν.

Η Κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και θα περιμένει τη δίκη στην αίθουσα του Ειδικού Δικαστηρίου. Εκείνο που χρειάζεται να τονισθεί είναι ότι η ελληνική Δικαιοσύνη παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο, όσους έκρινε ότι έπρεπε να παραπεμφθούν και δεν παρέμπεμψε όσους επίσης έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία γι’ αυτό. Η ελληνική Δικαιοσύνη απεφάνθη συνεπώς για ποια πρόσωπα έπρεπε να παραπεμφθούν και για ποιο λόγο.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ίδια ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη έθεσε στο αρχείο, απαλλάσσοντας τα από κάθε κατηγορία, τα 9, μέχρι στιγμής, από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που στοχοποιήθηκαν από το σκοτεινό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός για το οποίο ο κ. Τσίπρας επιμένει να σιωπά.

Για τους 9 από τους 10 πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους στοχοποίησε και επιχείρησε να ενοχοποιήσει για την υπόθεση Novartis, η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσισε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, ενώ ο στενότατος του συνεργάτης και Αναπληρωτής Υπουργός της Κυβέρνησης του για θέματα Δικαιοσύνης και Διαφάνειας παραπέμπεται, από την ίδια ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη για τη λειτουργία παραδικαστικού κυκλώματος, για κατάχρηση εξουσίας και για ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη για σειρά υποθέσεων, ανάμεσα στις οποίες και η υπόθεση Novartis. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να τηρεί σιγή ιχθύος για αυτό. Οφείλει να απαντήσει στο μέγιστο αυτό ζήτημα.

Ετικέτες άρθρου:
Κατηγορίες άρθρου:
Δικαιοσύνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *