Έναρξη εργασιών για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο

Γράφτηκε από
Έναρξη εργασιών για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο  Έναρξη εργασιών για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στο Κατάκολο

Με την κατεδάφιση του Τουριστικού Περιπτέρου ξεκινούν και επίσημα οι εργασίες για το σημαντικό έργο «Ανάπλαση χερσαίας ζώνης του Λιμένα Κατακόλου». Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021, το Κατάκολο και μίλησε για το φιλόδοξο έργο που θα αναβαθμίσει τουριστικά και οικονομικά την ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ που εντάσσεται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».

Η μελέτη προβλέπει την κατασκευή τριών νέων κτιρίων, τα οποία θα καταστήσουν περισσότερο λειτουργική την χερσαία ζώνη στο Λιμάνι Κατακόλου. Ειδικότερα, θα κατασκευαστούν:

Α) Κτίριο υποδοχής επιβατών στη θέση του πρώην τουριστικού περιπτέρου, σε δύο επίπεδα (ισόγειο και α’ όροφος) συνολικής επιφάνειας 1.310,07 m2.
Β) Κτίριο Schengen με χρήση γραφείου ελέγχου επιβατών κρουαζιέρας και αποσκευών, σε δύο επίπεδα συνολικής επιφάνειας 774,25 m2.
Γ) Κτίριο εκθέσεων – πολιτισμού. Πρόκειται για τις πρώην αποθήκες σταφίδας που θα μετατραπούν σε εκθεσιακό χώρο και θα συμπληρωθούν με την προσθήκη ενός όμοιου κτιρίου. Η συνολική επιφάνεια του εκθεσιακού χώρου θα είναι 785,99 m2.

Στην ίδια εργολαβία προβλέπεται και η ανάπλαση της χερσαίας ζώνης Δ’ Λιμένα Κατακόλου. η οποία περιλαμβάνει επιστρώσεις με βιομηχανικά δάπεδα, ασφαλτοστρώσεις, διαμορφώσεις δρόμων ήπιας κυκλοφορίας, έργα πρασίνου και ηλεκτροφωτισμό του περιβάλλοντα χώρου.

Για την έναρξη των εργασιών, καθώς και για κάποια μικροπροβλήματα που έχουν ανακύψει, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος και Αθλητισμού-Ολυμπισμού και Εθελοντισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΔΕ Γιώργος Σύρμος,συνομίλησαν με τον ανάδοχο του έργου και με τους επιβλέποντες μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, για τη διευθέτησή τους το συντομότερο δυνατό. Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του Δήμου Πύργου, της Τ.Κ. καθώς επίσης επαγγελματίες της περιοχής με τους οποίους συζήτησαν τις αναπτυξιακές προοπτικές που θα δώσει το έργο αυτό στην περιοχή.

«Είμαστε “καταδικασμένοι” να μην αποτύχουμε»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.Φαρμάκης μίλησε για τη σπουδαιότητα του έργου, το οποίο, όπως τόνισε «…θα δώσει άλλη πνοή, όχι μόνο στο λιμάνι αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, καθώς δεν αποτελεί απλά την πύλη εισόδου της Π.Ε. Ηλείας, αλλά μια από τις πύλες εισόδου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα έργα στην περιοχή, στην οποία θα δώσει μεγάλη ώθηση και γι’ αυτό είμαστε “καταδικασμένοι” να μην αποτύχουμε». Δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και στα προβλήματα που ανέκυψαν μέχρι την έναρξη των εργασιών, σημειώνοντας πως «Τα έργα ξεκινούν με όραμα και καλή θέληση από όλους, κι αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ωστόσο το θέμα είναι, ότι πολλές φορές χάνονται γιατί δεν υλοποιούνται. Άρα, το πιο κρίσιμο και χρήσιμο είναι η αποτελεσματικότητα. Κι εμείς είμαστε εδώ για να αποδείξουμε ότι μέσω της αγαστής συνεργασίας με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τον Δήμο Πύργου, θα λύσουμε τα όποια μικροπροβλήματα ανακύψουν στην πορεία και θα είμαστε αποτελεσματικοί».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, εξέφρασε τη χαρά και ικανοποίησή του για την έναρξη εκτέλεσης ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για το Κατάκολο, για το Δήμο Πύργου και την Π.Ε. Ηλείας συνολικά. «Πρόκειται για ένα έργο που σχεδιάστηκε από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή με τη συνεργασία της τότε Δημοτικής Αρχής. Κι αυτό πρέπει να το υπενθυμίσουμε, γιατί όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, δε διεκδικούμε την πατρότητα των έργων, ωστόσο δεν μένουμε με τα “χέρια δεμένα” όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα. Και στο συγκεκριμένο έργο είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα. Αλλά, με την επιμονή και τις προσπάθειες μας, καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε. Γι’ αυτό και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη, καθώς από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε τη σημασία του έργου για την περιοχή, κατανόησε το πρόβλημα στην πλήρη διάστασή του και το επέλυσε με τους συνεργάτες του. Δεν θα αναφερθώ στα υπόλοιπα, γνωστά σε όλους προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με την Αποκεντρωμένη, γιατί η ουσία είναι ότι βρισκόμαστε στην έναρξη ενός έργου που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία του Κατακόλου και θα αναβαθμίσει γενικότερα την περιοχή και τον Δήμο Πύργου, με τον οποίο έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε άριστη συνεργασία», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

Κατηγορίες άρθρου:
Υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Shares