Έβρος: Ξεκινά η κατασκευή αρδευτικού έργου που θα ωφελήσει 5000 αγρότες

Γράφτηκε από
Έβρος: Ξεκινά η κατασκευή αρδευτικού έργου που θα ωφελήσει 5000 αγρότες evros 950x633

Τη χρηματοδότηση και κατασκευή του αρδευτικού έργου του Ερυθροπόταμου, το οποίο είχε μπλοκάρει επί 16 χρόνια, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, συνοδευόμενος  από τους Γ.Γ του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάννα Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη. 

Το έργο χρηματοδοτείται με 10 εκατ. ευρώ. καλύπτει τις ανάγκες άρδευσης 35.000 στρεμμάτων και από το σύγχρονο δίκτυο των 135.000 μέτρων που θα αναπτυχθεί θα επωφεληθούν 5.000 αγρότες. 

Ο κ. Λιβανός εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στην περιοχή και κυρίως για το γεγονός ότι είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την υλοποίηση ενός έργου που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων  για περισσότερα από 16 χρόνια. 

«Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει τις εργασίες ο ανάδοχος για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πολύ σημαντικό έργο,  το οποίο θα αρδεύσει 35 χιλιάδες στρέμματα της περιοχής σας. Θα καλύψει μια ζώνη 135 χιλιάδες μέτρων εκσυγχρονισμένου δικτύου και θα ωφελήσει σχεδόν 5000 αγρότες και παραγωγούς» είπε ο ΥΠΑΑΤ και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για  ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει μπει στην τελική  ευθεία και εύχομαι σύντομα να έρθουμε και να το να το εγκαινιάσουμε».

Ο κ. Λιβανός ευχαρίστησε τους πολίτες και τους παραγωγούς της περιοχής για την υπομονή που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και τους  Γ.Γ ΥΠΑΑΤ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ο οποίος με την εμπειρία του βοήθησε να ξεμπλοκάρει το έργο και  κ. Κ. Μπαγινέτα, ο οποίος ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία.

Ο κ. Παπαγιαννίδης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μεσαία έργα που κάνει το Υπουργείο. Και αυτό, όπως είπε, «διότι  το υφιστάμενο έργο είναι 30 χρόνων, είναι δυστυχώς μιας παλιάς τεχνολογίας  δηλ. είναι με σωλήνες σιδερένιους χαλύβδινους, οι οποίοι δεν είχανε τότε την προβλεπόμενη αντιπλεγματική και αντιδιαβρωτική προστασία και έτσι παθαίνουν συνεχώς ζημιές και έχουν προβλήματα και υπάρχει μεγάλη σπατάλη νερού, ενώ τώρα το σύγχρονο θα είναι με σωλήνες πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς που είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Ευρώπη».

 Ο Δήμαρχος  Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου, δήλωσε μεταξύ άλλων :

«Είναι μεγάλη στιγμή και μεγάλη μέρα για το Δήμο Διδυμοτείχου  και τους αγρότες της περιοχής. Θέλω να ευχαριστήσω και να καλωσορίσω τον Υπουργό που ήρθε να ανακοινώσει από δω αυτό το μεγάλο έργο, το οποίο πέρα από την εξυπηρέτηση που θα κάνει ως προς τις ανάγκες των αγροτών, θα φέρει και πλούτο και βοήθεια προς το περιβάλλον από την ώρα που δεν θα  υπάρχει και κατάχρηση του ύδατος. Πρόκειται για ένα  πολύ σημαντικό  έργο».

Νωρίτερα, ο κ. Λιβανός επισκέφτηκε  την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο βιομηχανία γάλακτος Εβροφάρμα. 

Οι χρηματορροές της εταιρείας σε παραγωγούς εφέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 17 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συναλλάσσεται με 350 οικογένειες παραγωγών από τη Θράκη ενώ έχει ξεκινήσει επένδυση 4 εκατ. ευρώ για την παραγωγή στραγγιστού γιαουρτιού. 

Ο κ. Λιβανός ξεναγήθηκε από τα μέλη της νεότερης γενιάς ιδιοκτητών της επιχείρησης τους Μαρία, Χρήστο και Παναγιώτη Παπαζιλάκη. 

Όπως είπε,  η εταιρεία αποτελεί πρότυπο οικογενειακής επιχείρησης με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. «Είστε αυτό που ιδανικά θα θέλαμε να δούμε και σε άλλες περιοχές της χώρας», σημείωσε  ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι  πρόθεση του υπουργείου είναι η ενίσχυση των καθετοποιημένων μονάδων. Επανέλαβε, δε,  ότι το ΥΠΑΑΤ θα εντείνει τους ελέγχους στο γάλα και στα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα, καθώς μέσα από αυτήν την πολιτική, εκτός από την ασφάλεια των καταναλωτών, προστατεύονται και οι παραγωγοί, καθώς επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους. 

Επίσκεψη στην εταιρεία παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων ΑΡΔΑΣ frost AE

Στη συνέχεια ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε την εταιρεία παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων ΑΡΔΑΣ frost ΑΕ.

Τον ΥΠΑΑΤ ξενάγησε στην επιχείρηση ο ιδιοκτήτης κ. Μιχάλης Στράτζαλης. 

Σημειώνεται ότι σήμερα το 95% της κατανάλωσης κατεψυγμένων παράγονται στην Ελλάδα από τα 50.000 στρέμματα Συμβολαιακής γεωργίας. Η ΑΡΔΑΣ frost αξιοποιεί την παραγωγή από 6.000 στρέμματα της περιοχής.

Επίσκεψη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας 

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Λιβανού στον Έβρο ήταν η επίσκεψη στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας. 

Σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του Συνεταιρισμού ο πρόεδρός του κ. Λάμπρος Κουμπρίδης και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας κ. Βασίλης Μαυρίδης ευχαρίστησαν τον ΥΠΑΑΤ για το ξεμπλοκάρισμα του έργου του Ερρυθροπόταμου και τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα της περιοχής. 

Σημειώνεται ότι ο συνεταιρισμός έχει 900 μέλη, αλλά έχει συναλλαγές με το 75% των παραγωγών της περιοχής. 

Ο ΥΠΑΑΤ σε δηλώσεις του τόνισε ότι η ενίσχυση των συνεταιρισμών αποτελεί κεντρικό κομμάτι της πολιτικής του υπουργείου και της κυβέρνησης.  Κλείνοντας την περιοδεία του στον Έβρο ο κ. Λιβανός είχε  σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς του πρωτογενούς τομέα στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Κατηγορίες άρθρου:
Αγροτική Ανάπτυξη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *