Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Δράση ενημέρωσης στην Πάτρα

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας (12 Οκτωβρίου), συνδιοργανώνει με το Σύλλογο Ρευματοπαθών Πάτρας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία «Ρευμαζην» δράση ενημέρωσης προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους ασθενείς, την Πολιτεία και το κοινό σχετικά με τα 150 περίπου είδη αυτοάνοσων ρευματικών νοσημάτων.

Στο πλαίσιο της δράσης, προσαρμοσμένη στις επιταγές της πανδημίας του Covid-19, προβάλλονται διαδικτυακά καθ’ όλη την διάρκεια του Οκτωβρίου βιντεοσκοπημένα μηνύματα, στα οποία έγκριτοι Ρευματολόγοι Ιατροί (Νοσοκομειακοί και Ιδιώτες), Ψυχολόγος, Νοσηλευτικό Προσωπικό αλλά και η Πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας μιλούν για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, αλλά και για τα φλέγοντα θέματα που αφορούν ασθενείς αλλά και την Πολιτεία, όπως τη συμμόρφωση στη Θεραπεία, την έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση, την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, την ανάγκη διασφάλισης ποιότητας στις Δομές Υγείας, την ανάγκη να δοθεί έμφαση στη σχέση γιατρού – ασθενή για τη βελτίστη αντιμετώπιση της νόσου, την ανάγκη ψυχολογικής στήριξης ασθενών και των οικογενειών τους και τέλος την ενσωμάτωση των ασθενών στον κοινωνικό ιστό.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέκεται αρωγός και σ΄ αυτή την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για τα ρευματικά νοσήματα, αφού οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν το σημαντικότερο πρόβλημα υγείας στον εργαζόμενο πληθυσμό (δηλαδή στα άτομα 19-65 ετών) διότι είναι το συχνότερο αίτιο χρόνιου προβλήματος υγείας, μακροχρόνιας σωματικής ανικανότητας, απουσίας από την εργασία και ιατρικών επισκέψεων» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας και αρμόδιος για θέματα υγείας Χαράλαμπος Μπονάνος, με αφορμή τις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας.

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Η αρχή

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Δράση ενημέρωσης στην Πάτρα
Η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, ή πιο σωστά η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας όπως λέγεται κανονικά, καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου κάθε έτους το 1996. ύστερα από σχετική απόφαση που έλαβε η Διεθνής Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας. Τί ακριβώς είναι η αρθρίτιδα; Ένα αυτοάνοσο νόσημα των αρθρώσεων, μία φλεγμονή, που εκδηλώνεται κυρίως με πόνο, δυσκαμψία και οίδημα. Σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν και άλλα συμπτώματα, επώδυνα ή ανώδυνα, όπως κόπωση, αναιμία, γρίπη, ακόμα και κατάθλιψη. Εμφανίζεται συνήθως στον ανεπτυγμένο πληθυσμό, σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, ακόμα και σε παιδιά. Αρχικά εμφανίζεται σε αρθρώσεις των άκρων, στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και κατόπιν στις υπόλοιπες αρθρώσεις των άκρων ή του σώματος, ενώ ταυτόχρονα, είναι σύνηθες το φαινόμενο να εμφανίζεται η νόσος το πρωί και προς το τέλος της ημέρας, τα συμπτώματα να έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας

Previous Post
Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *