Πέθανε ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Φωκίδας Νίκος Γκελεστάθης

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο πρώην βουλευτής Φωκίδας Νίκος Γκελεστάθης. Ο εκλιπών, γεννήθηκε το 1930 στη Δεσφίνα Φωκίδας, γιος του πολιτευτή του Λαϊκού Κόμματος Αναστασίου Γκελεστάθη. Ο Νίκος Γκελεστάθης σπούδασε νομικά στην Αθήνα και άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου. Το 1981 εξελέξη για πρώτη φορά βουλευτής Φωκίδας με τη Νέα Δημοκρατία, διαδεχόμενος τον αδερφό του Αθανάσιο, με την οποία εκλεγόταν συνεχώς και συγκεκριμένα: 1981, 1985, Ιούνιος 1989, Νοέμβριος 1989, 1990, 1993, 1996, 2000. Το 2004 αποφάσισε να αποχωρήσει από την πολιτική, στο πλαίσιο της ανανέωσης της Νέας Δημοκρατίας με νέα στελέχη. Στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1990-1992) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1992-1993).

Ο Νίκος Γκελεστάθης ήταν παντρεμένος και απέκτησε μία κόρη, την Ιωάννα.

Δηλώσεις πολιτικών

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πατέρα του οποίου Κωνσταντίνο, ο εκλιπών Νίκος Γκελεστάθης είχε κουμπαριά, καθώς ο πρώην Πρωθυπουργός ήταν ανάδοχος της Ιωάννας Γκελεστάθη, δήλωσε: Η πολιτική ζωή αποχαιρετά, σήμερα, μία ευγενική μορφή της και η Νέα Δημοκρατία ένα ιστορικό στέλεχός της, που επί δεκαετίες, υπηρέτησε με ήθος και συνέπεια την πατρίδα ως βουλευτής και υπουργός. Του αξίζει, λοιπόν, κάθε τιμή. Προσωπικά είχα την τύχη να τον γνωρίσω από τα πρώτα μου βήματα. Και οι σοφές συμβουλές του θα με συνοδεύουν πάντα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας δήλωσε: Ο Νίκος Γκελεστάθης υπηρέτησε τον δημόσιο βίο της χώρας με αφοσίωση στο δημόσιο συμφέρον και συνέπεια στις πολιτικές του αρχές. Τιμήθηκε με τη σταθερή εμπιστοσύνη των συμπολιτών του της γενέτειράς του Φωκίδας, για τους οποίους το ενδιαφέρον του ήταν αδιάκοπο και αμέριστο, εκλεγόμενος συνεχώς βουλευτής από το 1981 έως και το 2000, επί οκτώ διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Ευδόκιμη υπήρξε και η θητεία του ως Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών και Υπουργού Δημόσιας Τάξης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Καθ’ όλη τη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του, διακρίθηκε για την ευπρέπεια, την αφοσίωση στο καθήκον, την πολιτική και νομική του συγκρότηση. Ως Πρόεδρος της Βουλής και προσωπικά, εκφράζω βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Η βουλευτής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: Αποχαιρετούμε σήμερα έναν πολύ καλό φίλο, έναν πολιτικό που διακρίθηκε για το ήθος και την συνέπειά του. Ο Νίκος Γκελεστάθης αγάπησε τον τόπο του με πάθος και δούλεψε σκληρά γι’ αυτόν και τους ανθρώπους του. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Ο βουλευτής Φωκίδας και πρώην Υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Μπούγας δήλωσε: Ο Νίκος Γκελεστάθης υπήρξε αδιαμφισβήτητα σημαντική πολιτική προσωπικότητα που σφράγισε την ιστορία του τόπου μας. Θερμά Συλληπητήρια στην Οικογένειά του.

Ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας και Υφυπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θανάσης Γιαννόπουλος δήλωσε: Ο θάνατος του Νίκου Γκελεστάθη γεμίζει θλίψη τον πολιτικό κόσμο, την κοινωνία της Φωκίδας και όλους εμάς που είχαμε το προνόμιο να τον γνωρίζουμε προσωπικά. Επί δεκαετίες, ο Νίκος Γκελεστάθης υπηρέτησε με ήθος, αφοσίωση και συνέπεια την πατρίδα ως Βουλευτής και ως Υπουργός. Τον διέκρινε η αφοσίωση και το ενδιαφέρον του για τους συμπολίτες του και ιδιαίτερα της γενέτειράς του της Φωκίδας, η ευπρέπεια, η συγκρότηση και ο συνεχής αγώνας για το δημόσιο καλό.

Η πρώην βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα δήλωσε:

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο πρώην Βουλευτής Φωκίδας και Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Νικόλαος Αναστασίου Γκελεστάθης. Ο εκλιπών γεννήθηκε το έτος 1930, στη Δεσφίνα Φωκίδας, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ ακολούθησε την πολιτική πορεία τού, πρόωρα αποβιώσαντος, αδελφού του, Αθανασίου Γκελεστάθη, Βουλευτή και Υφυπουργού Εσωτερικών, τον οποίο διαδέχθηκε στις εθνικές εκλογές του 1981.
Ο Νίκος Γκελεστάθης εξελέγη Βουλευτής από τον λαό τής, αρχικά διεδρικής και κατόπιν μονοεδρικής, εκλογικής περιφέρειας Φωκίδας, οκτώ, (8), συνεχόμενες φορές, (1981, 1985, 1989 – Ιούνιο και Νοέμβριο – 1990, 1993, 1996 και 2000), ενώ διετέλεσε Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, (1990 – 1992), και Υπουργός Δημόσιας Τάξης, (1992 – 1993), στην Κυβέρνηση της Ν.Δ με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
Προσωπικά, από μικρή ηλικία, είχα την τύχη, να γνωρίσω τον Νίκο Γκελεστάθη, τόσο από την ανθρώπινη πλευρά του, όσο και ως πολιτικό. Και εγώ τολμώ να πω ότι είχα την τύχη, διότι ο Νίκος Γκελεστάθης, ήταν από μόνος του ένα «σχολείο». Ιδιαίτερος με ισχυρή προσωπικότητα, έξυπνος, ικανός, εργατικός, στοχοπροσηλωμένος, επίμονος, μεθοδικός, αξιόμαχος, δυναμικός και μέχρι τέλους, αεικίνητος. Άνθρωπος που ακολουθούσε απαρέγκλιτα τον κώδικα των αξιών του, που τιμούσε τους προγόνους και την παράδοση, που αγαπούσε τη Φωκίδα και την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Δεσφίνα. Άνθρωπος με ιδιότυπο χιούμορ, λάτρευε τη ζωή, αγαπούσε τους φίλους του και είχε μεγάλη αδυναμία στη σύζυγό του, Άννα, και, ακόμη, μεγαλύτερη στη μοναχοκόρη του, Ιωάννα.
Πολιτικός «παλαιάς κοπής», από αυτούς που σήμερα, δύσκολα συναντάς, υπήρξε συνεπής, απόλυτα αφοσιωμένος στις υποχρεώσεις που απέρρεαν από την ιδιότητά του, ενώ, ποτέ δεν φειδόταν κόπων και προσπαθειών, προκειμένου να προσφέρει στον τόπο του και στους συμπατριώτες του. Η πολυετής κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Φωκίδας, η προσφορά του στο νομό και στην παράταξη της Ν.Δ είναι αναμφισβήτητα και αντικειμενικά γεγονότα. Ο Νίκος Γκελεστάθης, όμως, αφήνει ανεξίτηλη τη «σφραγίδα» του στα πολιτικά πράγματα της Φωκίδας και για έναν άλλο λόγο.
Κατά την δική μου άποψη, διαμόρφωσε και καθόρισε, σε μεγάλο βαθμό, από τη θέση του, τα πολιτικά ήθη, τις συνήθειες και τις πολιτικές πρακτικές σ’ αυτό τον τόπο. Δεν είναι, άλλωστε, λίγοι, εκείνοι, που οφείλουν την πολιτική τους ύπαρξη, μεγαλύτερης ή μικρότερης εμβέλειας, στις δικές του επιλογές.
Καταλήγοντας, είναι αναμφίβολο, ότι ο εκλιπών αποτέλεσε ένα πολιτικό φαινόμενο της πατρίδας μας, για το οποίο θα μάς «πει» περισσότερα η πορεία και εξέλιξη των πραγμάτων και, εν τέλει, η Ιστορία.
Το σίγουρο είναι ότι, είτε συμφωνούσες, πάντα, μαζί του, είτε όχι, σού προκαλούσε τον σεβασμό.
Η μνήμη του Αξίζει να τιμηθεί και εγώ την Τιμή αυτή την Αποδίδω ακέραια! Εύχομαι ο Θεός να τον Αναπαύσει και να δίνει Υγεία και Δύναμη στην Οικογένειά του
.
Ασπασία Π. Μανδρέκα – πρώην Βουλευτής Φωκίδας.

Ο πολιτευτής της ΝΔ στη Φωκίδα Κωνσταντίνος Χαλιορής δήλωσε: Αποχαιρετούμε με σεβασμό, συγκίνηση, τιμή και αναγνώριση τον Νίκο Γκελεστάθη. Τον πολιτικό, τον άνθρωπο που σφράγισε την νεότερη ιστορία της Φωκίδας. Έναν άνθρωπο που καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του τον διέκρινε η σύνεση, ο ρεαλισμός, η πατριωτική ευθύνη και η πολιτική τόλμη της οποίας η προσφορά και παρακαταθήκη για εμάς τους νεότερους είναι σημαντική. Με σεβασμό στη μνήμη του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλθπητήρια στην οικογένειά του.

Ανακοίνωση του Δήμου Δελφών: Με θλίψη πληροφορηθήκαμε πως σήμερα έφυγε από τη ζωή ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Φωκίδας της ΝΔ Νίκος Γκελεστάθης. Υπηρέτησε το καθήκον του για 23 έτη με συνέπεια, ήθος, εντιμότητα και ακεραιότητα. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Previous Post
Next Post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *